Hoe herstel je van overspannenheid?
Hoe werkt het herstel?
Het herstel van een overspanning heeft niet alleen met rust te maken, het heeft juist te maken met een goede afwisseling tussen ontspanning en een actieve aanpak. De huisarts en praktijkondersteuner, en de bedrijfsarts helpen je verder bij het herstel van je overspanning.
Herstelfases van overspannen zijn
Er zijn 3 fases van herstellen van je overspanning, deze worden hieronder zorgvuldig uitgelegd.
Fase 1:
Accepteren dat je overspannen bent. Pas nadat je dit inziet kun je beginnen aan de herstelfases van overspannenheid. Praten en nadenken over de oorzaken waarom je overspannen kunt zijn zal je hierbij helpen.
Hierna zul je afwegingen moeten maken om bepaalde activiteiten en dergelijke te moeten afzeggen of afstaan zodat je je kan richten op je herstel. Het is wel belangrijk dat je zoveel mogelijk blijft werken, dit is namelijk goed voor je herstel. Wissel hierbij werken en ontspanning af. Genoeg slaap en beweging zal het herstel van je overspanning ook bevorderen.
Fase 2:
In de 2e fase moet je de exacte oorzaken van je overspanning op een rijtje krijgen. Hierna kun je aan de slag gaan met oplossingen bedenken voor je probleem. Het praten over de oorzaken met je omgeving is hierbij erg nuttig, dit helpt je om de situatie beter te begrijpen en het te verwerken.
Je zal ook moeten nagaan welke activiteiten en taken je blijft doen en welke je niet meer gaat doen, je moet dingen doen waar je energie van krijgt en minder dingen doen die je veel energie kosten. Steun vragen bij vrienden, familie en collega’s zal je ook helpen bij het herstel. Het nemen van een cursus of training is ook als zeer effectief bewezen.
Fase 3:
In de 3e fase ga je de bedachte oplossingen ten uitvoer brengen. Wanneer je je al weer iets beter voelt kan je steeds meer taken weer oppakken en gaat je leven weer de ”normale” richting op. Dit moet je echter wel zelf aanvoelen wat je wel en niet aankunt. Het kan namelijk enkele maanden duren.
Voor meer informatie kijk ook eens hier .